Gvožđe – značaj i izvori

hrana-bogata-gvozdjem

Gvožđe predstavlja jedan od najvažnijih elemenata u našem organizmu, koji je uključen u brojne metaboličke procese. Ulazi u sastav hemoglobina gde je neophodan za vezivanje i transport kiseonika do tkiva, učestvuje u ćelijskom disanju, ulazi u sastav nekih proteina i enzima. U organizam se unosi putem hrane (meso, žitarice, povrće). Mešovitom ishranom unosi se oko 10-30 miligrama gvožđa dnevno.

Najbogatiji izvori gvožđa su:jetra, meso, jaja, piletina, riba, soja, bundeva, zob, grašak, smokva itd.

Putem krvi gvožđe se transportuje pomoću transferina, proteina koji služi kao nosač. Na taj način stiže do tkiva i organa gde se ugrađuje u proteine i enzime ili se formiraju depoi gvožđa.

Sniženi nivoi gvožđa mogu dovesti do raznih tipova anemija. Smanjene vrednosti se javljaju kod nedovoljnog unosa hrane bogate gvožđem (vegetarijanci), ako su povećane potrebe organizma (ubrzan rast u detinjstvu , trudnoća, dojenje), ako postoji uticaj faktora koji smanjuju apsorpciju gvožđa iz creva, kod gubitka krvi (menstruacija, porođaj, krvarenja iz gastrointestinalnog trakta), kod različitih infekcija. Klinička slika anemija usled nedostatka gvožđa počinje postepeno, tegobe počinju pri naporu, javlja se umor, malaksalost, razdražljivost i otežano disanje, lupanje srca, glavobolja. Fizičkim pregledom uočavaju se bledilo kože i sluzokoža, lomljivost noktiju, kosa je suva, lomljiva, istanjena i lako opada. Bolesnici su manje otporni i imaju češće infekcije disajnih i urinarnih puteva. Relativno često se javljaju neuralgije.

Klinička procena statusa gvožđa u organizmu zahteva niz ispitivanja. Rezultati se interpretiraju imajući u vidu pol, starost, fiziološko stanje pacijenta (npr. trudnoća, postoperativni period), kao i druge okolnosti (lekovi, suplementi, način ishrane, uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava…).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Meni